Tuesday, December 21, 2021

Datering av fossiler

Datering av fossiler



Fossilenes alder bestemmes av karbondatering og radioaktive beregninger. For det tredje kan magnetisme i bergarter brukes til å beregne alderen til et fossilsted. En fossil opptegnelse gir bekreftelsen av den typiske stamfaderen og dens mange arter. Med hvert nytt fossil datering av fossiler, vår forståelse av miljøet i en bestemt tid blir rikere, datering av fossiler. Dette bruker radioaktive mineraler som forekommer i bergarter og fossiler nesten som en geologisk klokke.





Relativ dating



Dette diagrammet viser et utvalg av steinlag, eller stratigrafiske søyler, fra den geologiske formasjonen Koobi Fora på den østlige bredden av Lake Turkana i Kenya. Dette området er en ås av sedimentær bergart der forskere har funnet mer enn 10 fossiler, både menneskelige og andre homininer, siden disse fossilene hjelper den vitenskapelige undersøkelsen av menneskelig evolusjon.


innsjø Datering av fossiler har en geologisk historie som favoriserte bevaring av fossiler. Forskere antyder at innsjøen slik den ser ut i dag bare har eksistert de siste årene. Det nåværende miljøet rundt Turkanasjøen er veldig tørt. I løpet av tiden har området imidlertid sett mange endringer.


Klimaet i regionen var igjen fuktig, noe som kan ha vært gunstig for tidlige mennesker og homininer å ha blomstret der. Alle innsjøer, elver og bekker bærer sedimenter som jord, sand og vulkansk materiale. Dette sedimentet legger seg til slutt på bunnen av innsjøer eller avsetninger ved munningen av elver datering av fossiler en alluvial vifte. Denne prosessen med materialavsetning og erosjon, samt stigning og fall i innsjønivået på grunn av miljøendringer, la sakte lag til den geologiske rekorden funnet i Turkana-bassenget.


Over tid størknet sedimentet til stein. Bein fra gamle mennesker, våre hominin-forfedre og andre dyrearter ble begravet i sedimentet, og ble til slutt fossilisert og bevart i bergartene. I Koobi Fora-formasjonen er bånd av sedimentær bergart ispedd lag med tuffa, tegn på tider da tektonisk og vulkansk aktivitet dominerte landskapet. Vanligvis faller asken, pimpsteinen og andre materialer som spyr fra vulkaner rett tilbake til jorden, eller blir ført bort av luftstrømmer eller elver og bekker.


Dette vulkanske datering av fossiler legger seg til slutt og blir over tid komprimert for å danne en spesiell type sedimentær bergart datering av fossiler tuff. Tektonisk aktivitet har hatt andre innvirkninger på forskning i Koobi Fora-regionen. Under pliocen geologisk epoke 5. Dette gjorde at erosjonskrefter kunne avsløre stein som ble begravd for lenge siden.


Disse prosessene avslørte også fossilene som var begravet i disse steinlagene. Lagene av vulkansk stein er ekstremt viktig for å rekonstruere historien til Turkana-bassenget fordi de lar forskere beregne alderen på homininfossiler funnet i regionen.


Det vulkanske materialet i tuff er godt egnet for radiometrisk datering som bruker kjente nedbrytningshastigheter for spesifikke ustabile isotoper for å bestemme alderen til bergarten som inneholder den isotopen. Feltspatkrystaller funnet i tufflagene inneholder en ustabil isotop av kalium som kan brukes til denne dateringsmetoden. Feltet arkeologi bruker ofte karbonisotoper, som er mye mer vanlig, datering av fossiler, men paleontologifeltet bruker ofte en kalium-argon-dateringsteknikk fordi den kan brukes til å datere mye eldre steinmateriale.


Over tid forfaller den ustabile kaliumisotopen 40 K fra bergartene til en stabil isotop av argon 40 Ar. Forholdet mellom den stabile argon isotopen dannet fra datering av fossiler til de ustabile kaliumisotopene forteller forskerne når tufflaget ble avkjølt og størknet til stein.


Når forskerne kjenner til datoene til tuffet, kan de anslå en dato for fossilene. Fossiler over et spesifikt lag antas å være yngre enn det laget, og de under er eldre, i tråd med loven om superposisjon, et sentralt vitenskapelig prinsipp for stratigrafi.


Datering av fossilene bidrar til en klarere tidslinje for evolusjonshistorien. Eldre metoder for dating var mer subjektive, ofte en utdannet hypotese basert på tilgjengelig bevis.


Fossilene i Turkana-regionen kan imidlertid dateres mer nøyaktig fordi de finnes i den sedimentære bergarten mellom daterbare lag av tuff. Selv om det er radiometrisk datering av fossiler av tuff er vitenskapelig gyldig, vanskeligheter eksisterer fortsatt. Utvide læringen Fossilene funnet i Turkana-bassenget støtter teorien om menneskelig evolusjon og teorien om at mennesker oppsto i Afrika før de migrerte til andre steder.


Vurder alderen og forskjellige arter av fossiler som finnes i området. Ved å bruke kunnskapen din om evolusjonsteori, konstruer et argument som forklarer disse sammenhengene, datering av fossiler. Undersøk det stratigrafiske kolonnediagrammet. Hvilket forhold ser ut til å eksistere mellom den omtrentlige alderen til fossilene og steinlagene og deres dybde i jorden?


Etter loven om superposisjon i geologi, finnes eldre fossiler og bergarter i lavere lag enn yngre fossiler og bergarter. Tektonisk aktivitet førte til at noen områder av landet ble hevet og erosjonskrefter fra innsjøen, nærliggende elver og andre former for forvitringseksponert stein, til og med eldre steinlag, som utspring i landskapet.


Dette gjorde fossilene lettere for forskere å finne. Det vulkanske materialet i tufflag gjør det også mulig å få en mer nøyaktig datering for fossilene.


Kalium-argon-datering er en form for isotopisk dating som ofte brukes i paleontologi. Forskere bruker de kjente naturlige nedbrytningshastighetene for isotoper av kalium og argon for å finne datoen for steinene, datering av fossiler. Den radioaktive isotopen konverteres til datering av fossiler mer stabil isotop over tid, datering av fossiler, i dette tilfellet forfall fra kalium til argon. Hvis forskere finner forholdet mellom kalium og argon, forteller det dem hvor lenge bergartene har eksistert og hvor lenge isotopene har vært i forfall.


Ved å forstå datoene til disse steinene, kan forskere utlede alderen til de nærliggende fossilene, datering av fossiler. Hvilke vanskeligheter kan paleontologer og arkeologer ha når de prøver å finne og datere fossiler?


Det er mange mulige svar. Et svar basert på et vanlig problem forskerne støter på, er at fossiler ofte er innkapslet i bergarter eller har lignende farger, slik at de smelter sammen med omgivelsene.


Noen ganger er det bare en liten del av en datering av fossiler vises. De kan også bli gravlagt. På grunn av disse egenskapene må feltmannskaper nøye undersøke omgivelsene sine for å finne mulige fossiler.


Fossiler kan også være skjøre eller finnes i små fragmenter. Arkeologer må bruke sin dyktighet og tålmodighet for å sette sammen små biter igjen, som et puslespill. Selv om fossildatering nå er mer vitenskapelig nøyaktig, krever det fortsatt datering av fossiler og erfaring som forskere må gjøre utdannede gjetninger basert på bevis og datering tilgjengelig for lagene rundt fossilene.


Diagrammet forklarer at hvert fossil er gitt et spesifikt navn, for eksempel KNM-ER Hvorfor er et unikt fossilnavn som dette viktig?


Fordi hvert navn er en unik identifikasjon, hjelper dette forskere med å holde styr på hvor og i hvilken rekkefølge fossiler blir funnet. Å gjøre dette hjelper paleontologer med å opprettholde nøyaktige registreringer og sette sammen historien om menneskets historie.


I dette eksemplet forteller prefikset "KNM-ER" oss den relative plasseringen av hvor dette fossilet ble funnet; dette står for Kenya National Museum-East Rudolf, fra det tidligere navnet på Lake Turkana. De medfølgende tallene er kronologiske betyr at i dette eksemplet er fossilet vårt det 1. fossilet som finnes i området.


område der to eller flere tektoniske plater beveger seg bort fra hverandre. Også kalt en utvidelsesgrense. serie av forkastninger og andre steder med tektonisk aktivitet som strekker seg fra det sørvestlige Asia til Afrikas Horn. stamme av hominidfamilien av primater, kjennetegnet ved oppreist holdning, bipedal bevegelse, stor kraniekapasitet og bruk av spesialiserte verktøy.


Mennesker er de eneste levende homininene. uttalelse eller forslag som forklarer visse spørsmål om visse fakta. En hypotese testes for å finne ut om den er nøyaktig. atom med et ubalansert antall nøytroner i kjernen, noe som gir det en annen atomvekt enn andre atomer av samme grunnstoff, datering av fossiler. metode for å datere materiale som bergarter som sammenligner mengden av en naturlig forekommende isotop av et atom og dets nedbrytningshastighet.


Også kalt radioaktiv dating. datering av fossiler med et ubalansert antall nøytroner i sin kjerneisotop som ikke er radioaktivt, datering av fossiler, eller forfalle naturlig, datering av fossiler. bevegelse av tektoniske plater som resulterer i geologisk aktivitet som vulkanutbrudd og jordskjelv. massiv plate av solid bergart som består av jordas litosfæreskorpe og øvre mantel. Også kalt litosfærisk plate. atom med et ubalansert antall nøytroner i sin kjerneisotop som er radioaktivt, eller henfaller ved å sende ut partikler fra kjernen, datering av fossiler.


Også kalt radionuklid. Lyden, illustrasjonene, bildene og videoene krediteres under medieelementet, bortsett fra reklamebilder, som vanligvis lenker til en annen side som inneholder mediekreditten. Rettighetsinnehaveren for media er personen eller gruppen som krediteres.


Sean P. O'Connor, BioBlitz utdanningskonsulent Elizabeth Wolzak, National Geographic Society. Jill Wertheim, National Geographic Society, datering av fossiler. Craig Feibel Meave Leakey. For informasjon om brukertillatelser, datering av fossiler, vennligst les våre vilkår for bruk. Hvis du har spørsmål om hvordan du kan sitere noe på nettsiden vår i prosjektet eller klasseromspresentasjonen, ta kontakt datering av fossiler lærer.


De vil best kjenne det foretrukne formatet. Når du når ut til dem, datering av fossiler, du trenger sidetittel, URL og datoen du fikk tilgang til ressursen, datering av fossiler.


Hvis et medieelement er nedlastbart, vises en nedlastingsknapp i hjørnet av medievisningen, datering av fossiler. Hvis ingen knapp vises, kan du ikke laste ned eller lagre mediet. Teksten på denne siden kan skrives ut og kan brukes i henhold til våre vilkår for bruk.


Eventuelle interaktive elementer på denne siden kan bare spilles mens du besøker nettstedet vårt. Du kan ikke laste ned interaktive filer. Bergartssyklusen er et nett av prosesser som skisserer hvordan hver av de tre store bergartene – magmatisk, metamorfe og sedimentære – dannes og brytes ned basert på de forskjellige bruken av varme og trykk over tid. For eksempel blir sedimentær steinskifer til skifer når varme og trykk tilføres. Jo mer varme og trykk du legger til, jo lenger forvandles bergarten til den blir til gneis.


Hvis den varmes opp ytterligere, vil bergarten smelte fullstendig og omdannes til en magmatisk bergart. Gi elevene mulighet til å lære om steinsyklusen med denne samlingen av ressurser. Fossilregistreringen hjelper paleontologer, arkeologer og geologer med å plassere viktige hendelser og arter i den aktuelle geologiske epoken. Den er basert på Superposisjonsloven som sier at i uforstyrrede rocksekvenser bunnen datering av fossiler er eldre enn topplagene, datering av fossiler.





introduksjonsbrev dating



Absolutt datering brukes til å bestemme en nøyaktig alder på et fossil ved å bruke radiometrisk datering for å måle nedbrytningen av isotoper, enten innenfor fossilet eller oftere bergartene knyttet til det. Hvordan tester de fossilenes alder? Forskere kalt geokronologer er eksperter på å datere bergarter og fossiler, og kan ofte datere fossiler yngre enn rundt 50 år gamle ved hjelp av radiokarbondatering. Vi daterer bergartene og ved slutning kan vi datere fossilene.


Karbon C12 er et nøkkelelement i alle cellene i kroppen vår og alle biomolekylene som kommer fra maten vår. Hvilken type fossil kan brukes til å estimere absolutt alder? Teknikker som superposisjon og indeksfossiler kan fortelle deg den relative alderen til objekter, hvilke objekter som er eldre og hvilke som er yngre. Geologer bruker en rekke teknikker for å fastslå absolutt alder, inkludert radiometrisk datering, treringer, iskjerner og årlige sedimentære avsetninger kalt varver.


Paleontologer bestemmer fossilers alder ved å bruke to teknikker: relativ datering og radioaktiv datering. Karbondatering bruker nedbrytning av karbon for å beregne alderen til organiske materialer, som tre og lær. Radiokarbondatering måler radioaktive isotoper i en ganglevende organisk materiale i stedet for stein, ved å bruke nedbrytning av karbon til nitrogen På grunn av den ganske raske nedbrytningshastigheten til karbon, kan den bare brukes på materiale opp til ca. 60 år gammelt.


For det meste er imidlertid tunge og lett fargede gjenstander steiner, som flint. Paleontologer undersøker også overflatene til potensielle fossiler.


Hvis de er glatte og ikke har noen ekte tekstur, er de sannsynligvis steiner. Selv om det er formet som et bein, hvis det ikke har riktig tekstur så er det sannsynligvis en stein.


Hvor finnes fossiler? Fossiler finnes nesten utelukkende i sedimentære bergarter - bergarter som dannes når sand, silt, gjørme og organisk materiale legger seg ut av vann eller luft for å danne lag som deretter komprimeres til stein. Alder på fossiler kan bestemmes ved hjelp av disse metodene. i Karbondatering — Radiokarbondateringsmetoden oppdager forholdet mellom forskjellige isotoper av karbon i fossilene. Fossilregisteret gir bevis på en felles stamfar til mange arter.


En fossil opptegnelse gir bekreftelsen av den typiske stamfaderen og dens mange arter. Et fossil er kjent som de gjenværende delene av et visst levende liv. Blant de mest kjente teknikkene er radiokarbondatering, kalium-argon-datering og uran-bly-datering.


Det vulkanske askelaget er datert til millioner år gammelt. De fossile artene under asken må være litt eldre enn millioner år, og arten over asken må være litt yngre. Hvis bergarter på forskjellige steder inneholder samme fossilart, må de være like i alder. sedimentære bergarter er den rikeste kilden til fossiler. Hvorfor er det sånn? Sedimentære bergarter dannes fra lag av sand og silt som legger seg til bunnen av hav og sumper. Etter hvert som avsetninger hoper seg opp, komprimerer de eldre sedimenter under seg til stein.


Andre ord fra karbondatering Eksempelsetninger Lær mer om karbondatering. Siden det er praktiske grenser for metodens aldersspenn, må de fleste prøvene være yngre enn 50 år, år og eldre enn år. De fleste prøver krever kjemisk forbehandling for å sikre deres renhet eller for å gjenvinne bestemte komponenter av materialet.


Å bestemme alderen på fossiler er et viktig skritt i å kartlegge hvordan livet utviklet seg over geologisk tid. Biostratigrafi gjør det mulig for forskere å matche bergarter med bestemte fossiler til andre bergarter med disse fossilene for å bestemme alder. Paleontologi søker å kartlegge hvordan livet utviklet seg over geologisk tid. Så hvordan vet vi hvor gammelt et fossil er? Det er to hovedmetoder for å bestemme fossilens alder, relativ datering og absolutt datering.


Relativ datering brukes til å bestemme en fossil omtrentlig alder ved å sammenligne den med lignende bergarter og fossiler av kjent alder. Absolutt datering brukes til å bestemme en nøyaktig alder på et fossil ved å bruke radiometrisk datering for å måle nedbrytningen av isotoper, enten innenfor fossilet eller oftere bergartene knyttet til det. Relativ dating Mesteparten av tiden blir fossiler datert ved hjelp av relative dateringsteknikker. Ved å bruke relativ datering sammenlignes fossilet med noe som en alder allerede er kjent for.


For eksempel hvis du har en fossil trilobitt og den ble funnet i Wheeler-formasjonen. Wheeler-formasjonen har tidligere blitt datert til omtrent millioner år gammel, så vi vet at trilobitten også er omtrent millioner år gammel. Forskere kan bruke visse typer fossiler referert til som indeksfossiler for å hjelpe til med relativ datering via korrelasjon. Indeksfossiler er fossiler som er kjent for kun å forekomme innenfor et veldig spesifikt aldersintervall.


Vanligvis forekommende fossiler som hadde en utbredt geografisk distribusjon som brachiopoder, trilobitter og ammonitter fungerer best som indeksfossiler. Hvis fossilet du prøver å datere forekommer ved siden av et av disse indeksfossilene, må fossilet du daterer falle inn i aldersområdet til indeksfossilet.


Noen ganger kan flere indeksfossiler brukes. I et hypotetisk eksempel inneholder en fjellformasjon fossiler av en type brachiopod som er kjent for å forekomme mellom og millioner år. Den samme fjellformasjonen inneholder også en type trilobitt som var kjent for å leve for millioner år siden. Siden fjellformasjonen inneholder begge typer fossiler, må siden av fjellformasjonen være i det overlappende datoområdet på til millioner år.


Det kan også være nyttig å studere lagene av stein eller lag. Lag av stein avsettes sekvensielt. Hvis et steinlag som inneholder fossilet er høyere opp i sekvensen av et annet lag, vet du at laget må være yngre i alder. Dette kan ofte kompliseres av at geologiske krefter kan forårsake forkastninger og vipping av bergarter.


Absolutt dating Absolutt dating brukes til å bestemme en nøyaktig alder på en stein eller fossil gjennom radiometriske dateringsmetoder.


Dette bruker radioaktive mineraler som forekommer i bergarter og fossiler nesten som en geologisk klokke. Så ofte kan lag med vulkanske bergarter over og under lagene som inneholder fossiler dateres for å gi et datoområde for de fossilholdige bergartene.


Atomene i noen kjemiske grunnstoffer har forskjellige former, kalt isotoper. Disse isotopene brytes ned med en konstant hastighet over tid gjennom radioaktivt forfall. Ved å måle forholdet mellom mengden av den opprinnelige foreldreisotopen og mengden av datterisotopene som den brytes ned til en alder kan bestemmes.


Vi definerer hastigheten på dette radioaktive forfallet i halveringstider. Hvis en radioaktiv isotop sies å ha en halveringstid på 5, år som betyr at etter 5 år vil nøyaktig halvparten av den ha forfalt fra foreldreisotopen til datterisotopene. Så etter ytterligere 5 år vil halvparten av den gjenværende foreldreisotopen ha forfalt. Mens folk er mest kjent med karbondatering, er karbondatering sjelden aktuelt for fossiler. Karbon, den radioaktive isotopen av karbon som brukes i karbondatering, har en halveringstid på år, så den forfaller for raskt.


Den kan bare brukes til å datere fossiler yngre enn ca 75, år.

No comments:

Post a Comment